Türkiye içerisinde belirli bir ilerleme kaydeden her üretici için bir sonraki basamak ürününü uluslararası piyasalara taşımaktır. İhracat, firmalar için hem güvenli bir liman hem de prestijli bir yoldur. Belirli dönemlerde iç piyasalarda yaşanan krizlerden en az yarayı alanlar yurtdışı pazarlara açılarak bütçelerinde iç-dış Pazar dengesini sağlayabilenlerdir. Başarabilen firmalara birçok kapının açılmasını sağlasa da ihracata başlayan her firma aynı başarıyı yakalayamamaktadır.
Bu bağlamda ele aldığımız da ihracata girişte yapılan hataların önemli bir kısmı mevzuatı bilmemekten kaynaklanmaktadır. Küçük işletmeler ihracatı bir departman olarak el almayıp mevcut personel ve alt yapıları ile işe başlamaktadırlar. Bu durum başarısız ihracat girişimlerini de beraberin de getirmektedir. Firmalar ihracata başlamadan önce gerek teknik gerekse de insan kaynağı açısından gerekli takviyeleri yapmalı ve bunun uzun soluklu bir yol olduğunu bilerek yola çıkmalıdırlar.
İhracata başlamadan önce firma içerisinde bir ihracat departmanı oluşturulmalıdır. Bu departman fuar e-ticaret ve pazar araştırmalarında kullanabilmek adına kendi kaynağına da sahip olmalıdır. Yeni başlayan firmalar açısından gerekli ihracat alt yapısını kurmak önemli bir maliyeti de beraberinde getirmektedir. Bu maliyetleri göğüsleyemeyen firmalar ya hiç başlamamakta ya da başarısız girişimler ile yola çıkmaktadırlar. Bu yazıyı yazma amacımızda ihracata yeni başlayan ya da hali hazırda ihracata ayırdıkları maliyetleri azaltmak isteyen firmalara yol göstermektir.
Türkiye’ye döviz kazandıran sektörlerin rekabet gücünün arttırılması ve Türk şirketlerinin globalleşerek dış pazarlara açılmasının sağlanması, kalkınma planlarında da vurgulanan bir devlet politikasıdır. Bu nedenle her dönem ihracatçılara sağlanan destekler artarak devam etmektedir.
İhracata yönelik devlet yardımları, Türkiye’de yürürlükte olan devlet yardımlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. İhracata yönelik devlet yardımlarının temel amacı, başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin ihracata yönelik faaliyetlerini üretim ve pazarlama aşamalarında desteklemek, uluslararası pazarları tanımalarını sağlamak, uluslararası pazarlarda karşılaştıkları sorunların giderilmesine yardımcı olmak ve rekabet gücü kazanmalarına imkân sağlamaktır
İhracata yönelik devlet destekleri ağırlıklı olarak Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB üzerinden verilmektedir. Ticaret Bakanlığı desteklerine başvurular, Devlet Yardımları Sistemi (DYS) üzerinden alınmakta ve aşağıdaki başlıkları kapsamaktadır. (Her bir desteğin kendi mevzuatı olup burada sadece başlıklar halinde yer verilmiştir)
İhracatçı firmalar bu başlıklarda yaptıkları ödemelerin faturalarını ve talep edilen diğer belgeleri DYS üzerinden ibraz ederek başvuru yapmaktadır. Bu başvurular ilgili birimlerce değerlendirilmekte ve bakanlık mevzuatına uygun yapılan başvurular olumlu sonuçlandırılmaktadır. Ödemeler başvuru dönemindeki döviz kurları üzerinden hesaplanmakta olup yapılan harcamaların %50 ila %70’i Ticaret Bakanlığı tarafından firmalara ödenmektedir.
İhracata başlamak ya da ihracatını geliştirmek isteyen firmalar için bir diğer destek mercii ise KOSGEB (Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı)’dir. KOSGEB 2019 yılı sonunda Yurt Dışı Pazar Destek Programını uygulamaya almıştır. Program kapsamında firmalar ihracat hedeflerinin ve seçtikleri pazarlara dair detaylı bilgilerin yer aldığı bir proje hazırlayarak KOSGEB’e başvuru yapabilmektedirler. Bu program kapsamında projesi uygun bulunan işletmelerin ihracata yönelik harcamalarına 300.000 TL’ye kadar destek sağlanabilmektedir.
Kosgeb Tarafından sağlanan destekler;
Bu faaliyetlerden en az üçünü kapsayacak şekilde proje hazırlanması ve Kosgeb’e başvurulması gerekmektedir. Bu program kapsamında destek almaya hak kazanan projelere %30’u geri ödemeli %70’i ise geri ödemesiz olmak üzere %100 oranında destek sağlanmaktadır.
Halihazırda ihracat yapan ya da ihracata başlamayı düşünen tüm firmalarımız bu desteklerden azami oranda yararlanmaları başarılı olabilmeleri açısından hayati önem taşımaktadır. Dış ticaretin zorlu yollarında, devlet tüm mekanizmaları ile ihracatçıların yanındadır. Bizlerde Panama Danışmanlık ekibi olarak talep eden tüm firmalarımıza bu yolculuklarında kılavuzluk yapmaktan mutluluk duyarız.
Kaynak: Saziantep Sabah Gazetesi